Polska jest głównym pozyskiwaczem ślimaków z natury! Grzegorz Skalmowski

25 kwietnia 2017 r. – o roli ślimaka w dziedzictwie kulinarnym Warmii i Mazur, opowiedział twórca firmy Snails Garden – ślimaki mazurskie Grzegorz Skalmowski.

Grzegorz Skalmowski: Generalnie ślimaki były jadane w Polsce już od 1682 roku! Co ciekawe, w najstarszej książce kucharskiej, jest więcej polskich przepisów na ślimaka, jak na wieprzowinę. A Polska jest głównym pozyskiwaczem ślimaków z natury. My zajmujemy się ich hodowlą przede wszystkim. 

Ślimaka kulinarna podróżOd dwóch lat propagowaliśmy ideę konsumpcji ślimaka w Polsce. Wspólnie z kucharzami napisaliśmy pierwszą książkę kucharską na temat ślimaków. Jest ich 64 mistrzów kucharskich z telewizji. Tych znanych, i mniej znanych. Książka się nazywa: Ślimaka kulinarna podróż – o tym, co zapomniane, a przypomnienia warte.

Jako ciekawostkę dodam – chciałbym żeby wszyscy, cały region trzymał kciuki – 28 maja, w Chinach, będzie wyłoniona najlepsza książka kucharska. Takie Oscary dla książek, a tylko trzy książki z Polski zostały nominowane. I właśnie książka Ślimaka kulinarna podróż, jest jedną z nich.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *