Kulinaria ze średniowiecznego pieca
Od 20 do 22 lipca 2018 roku, w parku za kętrzyńskim zamkiem, odbył się już XIII Jarmark Średniowieczny Na Św. Jakuba.
W ramach Jarmarku prezentowały się: stragany z tradycyjnymi wyrobami: wędliny, chleby, sery korycińskie, naturalne syropy, tradycyjne piwa, kuchnia obozowa, kuchnia turecka, mazurska, rękodzieło artystyczne.
Warsztaty rzemiosł: kowalski, garncarski, bicie monet, czerpanie papieru, kaligraficzny, odlewniczy, tkacki, farbiarski, obróbka skóry, plecionkarstwo.
Odbył się pokaz uzbrojenia rycerskiego, kuchni średniowiecznej (mielenie zboża na żarnach, pieczenie chleba).
Warsztaty i stragany zlokalizowane zostały w cieniu starych lip, co dawało ciut ochłody dla uczestników Jarmarku. Tych pracujących i tych odwiedzających.
Andrzej Adamowicz – Echo Purdy – rozpytał panie spod Węgorzewa o kulinaria ze średniowiecznego pieca.