Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle – 2017
25 kwietnia 2017 roku, na sesji Sejmiku Województwa Warmińsko-Mazurskiego, 9 firm odebrało certyfikaty dołączenia do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Nasz region to Warmia Mazury Powiśle.
Członkami Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, są regiony różnych krajów, przede wszystkim z Europy Północnej. Sieć powstała w 1995 roku, w szwedzkiej Skanii. Obecnie do ESDK należy 44 regionów z 13 krajów. Regionalne sieci zrzeszają: producentów i przetwórców produktów rolno-spożywczych, gospodarstwa agroturystyczne, oraz restauracje i hotele.
Mają one prawo do używania loga Sieci (z nazwą danego regionu), które podkreśla związek podmiotów, z tym właśnie regionem. Producenci muszą spełniać określone w regulaminie Sieci kryteria dla produktów i potraw, uznanych za żywność lokalnego pochodzenia.
Pierwszym polskim członkiem Sieci zostało województwo warmińsko-mazurskie. Znak: Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle ma obecnie już 142 podmiotów, i 120 produktów. Polska jest krajem, który w ESDK ma najwięcej regionów – 10.
25 kwietnia, 9 firm z naszego regionu, odebrało certyfikaty Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle, z rąk marszałka Gustawa Marka Brzezina.
Firmy, które ostatnio dołączyły do sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle:
- Gospodarstwo Pasieczne Jabłońscy, Łąkorz
- Gospodarstwo Pasieczne „Kraina miodu”, Mrągowo
- Austeria – Natural Sklep, Rychnowo k. Ostródy
- Restauracja Rycerska, Reszel
- Restauracja „Stara Karczma”, Elbląg
- Jabłoń Lake Resort, Jabłoń k. Pisza
- Pasieka – Rancho w Kaczej Dolinie, Bisztynek
- Młyn Produkcyjno-Handlowy „Młyn w Rynku”, Rynek k. Grodziczna
- Gospodarstwo Pasieczne Wiktoria Kobylińska, Lubomino
- Gospodarstwo Rolne Bio Partners Snails Garden, Rydzówka
- Zakład Przetwórstwa Ślimaków – P.P.H.U Eko Snails Garden, Krasin